Den riktiga starten på ett intranät

Det är allmänt känt att internkommunikation inte är det sexigaste området inom kommunikation och marknad. Det delas inte ut några guldlejon eller 100 wattare i kategorin. Det finns nån enstaka tävling men få kan namnet på den. Du träffar sällan barn i skolan som drömmer om att bli ansvariga för ett intranät eller redaktör för interntidningen på det lokala storföretaget.

Vi kan skratta åt det och tycka att så är det, men ingen drömmer om att bli VD eller försäljningschef heller. Skillnaden är att internkommunikation ofta bär hundhuvudet hela vägen in i styrelserummen och i ledningsgruppen. Få företag har en aning om hur mycket deras interna kommunikation ska kosta, om det ens finns en budget. De flesta företag kan dock marknadsbudgeten som ett rinnande vatten. Ett lätt sätt skulle vara att applicera Anna Almbergs filosofi där varje organisation bör avsätta 25% av budget för kommunikation till internkommunikation.

För många företag upplevs internkommunikation som något nödvändigt ont. Men, problemen med att det står så långt ner på listan är många, framför allt när det är dags att köpa en plattform, konsult eller system för att hantera det. Ni vet sällan vad ni vill ha eller vad det får kosta. Hur vet ni då vad som är bra?
Så, låt oss gå igenom startpositionen inför inköpet.

Nedanstående tre områden, och inga andra, är de ni borde ha koll på innan ni ens börjar inventera marknaden. Utan att ha koll på dessa tre områden kommer ni enbart att möta personer som anser att de har det bästa att erbjuda er, och handen på hjärtat, hur ska ni kunna säga emot när ni inte vet?

Behov

Vad är det ni behöver? Har ni gjort en behovsanalys? Har ni förstått vad den säger? Går den att implementera över tid eller måste allt finnas med från start? Jag återkommer till behovsanalys i en senare post då den kräver sitt utrymme.

Tid

Hur lång tid har ni på er innan lösningen ska vara lanserad till er organisation? Detta är vitalt att veta. Om tanken är att ni ska lansera före kvartalet är slut ställer det vissa krav på vad ni väljer att köpa.

Kostnad

Vad får lösningen kosta? Om ni inte har en budget, hur ska ni då veta vad som är kostnadseffektivt? Hur ska ni veta om det är en lönsam investering?

Det värsta av allt är att ni nu måste tala om vad som är viktigast av dessa tre, vilken står överst på pallen? Vilken är er högsta prioritet när ni ska ha ett nytt system eller plattform för internkommunikation? Dessa tre är nämligen som olja och vatten. De blandar sig dåligt och smakar illa om du tvingar ihop dem.

Det spelar ingen roll vilken leverantör du pratar med. De önskar veta dessa saker. Får du inte frågan är det förmodligen en aktör du ska hålla dig ifrån, det osar illa. Har du istället koll på dessa, deras innehåll och deras prioritet kan du med råg i ryggen närma dig aktörerna som erbjuder lösningar. Du vet vad du vill ha, du vet när du behöver det och du vet vad det får kosta. Sen kan det tillkomma saker som du inte tänkt på eller förslag från leverantör som du inte visste, de har ofta specialistkompetens och stor erfarenhet av intranät och digitala arbetsplatser. Du borde våga leta efter en partner istället för en krängare.

En partner bryr sig om din framgång, både på kort och lång sikt. De utvecklas tillsammans med er. Viktiga parametrar då internkommunikation är direkt kopplat till er framgång som organisation och er anställdas känsla för sin arbetsgivare.

Kommentera
  • DELA