Jag älskar listor!

De är enkla att följa och att falla tillbaka på när man funderar på vad man håller på med. De är enkla att följa när man inte vet var man ska börja och känner sig rådvill.

Nedan finner du en lista som jag fastnat för. De finns så klart i flera former och varianter på nätet, men jag har fastnat för just denna. Jag använder den nästan dagligen i min kontakt med våra kunder i arbetet med deras intranät och syn på internkommunikation.

Listan innehåller på ett överskådligt sätt de absolut viktigaste ingredienserna när det kommer till att arbeta fram ett bra, välfungerande och välmående intranät. Som du kommer att se så nämner ingen av punkterna något om tekniken. Det är bara fokus på mjuka värden, tankesätt och filosofi. Det är även i dessa fokusområden som ni lägger grunden för hur bra intranätet kommer bli, och även grunden för hur framgångsrika ni kan bli med er internkommunikation. 

Läs punkterna. Försök att jobba med alla. Känns det övermäktigt så välj ut tre som ni kan fokusera på till att börja med. Frågar ni mig så säger min erfarenhet att punkt 1, 2 och 6 är de viktigaste.

1. Ha höga krav
Låt inte internkommunikationen bli något som du gör när du får en stund över från kommunikationen med dina kunder. Internkommunikationen ska vara lika strategisk och genomtänkt som din övriga kommunikation. Tänk på det som ett sätt att bygga varumärke internt.

2. Stärk vi-känslan
Bra internkommunikation bidrar till att stärka lojalitet och lagkänsla i organisationen. Därför rekommenderar vi att du tilltalar medarbetaren med ”du” och använder ”vi” om företaget. På så sätt kan du både bygga företagskulturen och engagera medarbetare.

Rekommenderad läsning: Employer branding och förmågan att stärka företaget via sitt intranät.

3. Sprid jobbet
Det finns säkert personer i din organisation som tycker om att skriva och tycka trots att det inte är deras vanliga arbetsuppgifter. Inled ett samarbete med dem genom att till exempel göra dem till redaktörer på intranätet. Du får in nya perspektiv och får mer tid över till strategiskt arbete.

4. Möt upp
Den interna storyn om företaget ska stämma överens med den externa bilden. Har ni precis gått ut med ett pressmeddelande om en ny produkt? Möt upp internt med en förklarande text om varför företaget valt att ta det här steget just nu. Transparens inger förtroende.

5. Visa upp människorna bakom
Framgång handlar om människor och det är en utmaning att inte bara visa upp chefer utan medarbetare i alla positioner. Att det faktiskt finns människor bakom olika beslut eller processer gör det lättare att ta till sig budskap. Var noga med att lyfta fram positiva exempel.

Rekommenderad läsning: Ett engagerat team resulterar i positiva resultat.

6. Gör en undersökning
Undersök vad medarbetarna vill ta del av på intranätet och vad de har för idéer till hur internkommunikation kan utvecklas. Var transparent med resultatet – det kan till exempel utgöra grunden till en utmärkt intranätsartikel.

Rekommenderad läsning: Hur hänger uppföljning och engagemang ihop för ett välfungerande intranät?

7. Bestäm en rimlig publiceringstakt
När vi har mycket att göra tenderar intranätet att prioriteras ner. Bestäm dig för en publiceringstakt som går att hålla och gör det enkelt att ta till sig budskap. Du kan dela upp texter och variera längd och typ av innehåll. Kanske är det dags att pröva video eller en podcast från vd:n till exempel?

Bra lista, eller hur? Det jag vill lägga till som en åttonde punkt är:

Ha kul!

Ett intranät ska vara roligt att besöka, och med roligt menar jag inte bara ur ett humoristiskt perspektiv. Roligt är även ett intranät som är givande, informerande, varierat och omväxlande. Glöm inte heller att förgylla det med fina bilder!

Behöver du mer konkreta tips på hur du kan jobba med punkterna ovan så tveka inte att höra av er till mig. Det här är min hemmaplan.

/Anna-Karin

Kommentera

Relaterat

  • DELA